فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان جنوبی - پیش شماره 1 (مهر 1390)

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
پیش شماره 1 (مهر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رابطه تعهد زناشویی با ارزشهای فرهنگی زوجین: مطالعه موردی استان خراسان جنوبی
    حسین عباسی مولید صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تعهد زناشویی با ارزش های فرهنگی (ایرانی- اسلامی) زوجین بود. برای این کار، 60 نفر (30 زوج واقعی) از زوجین شهر بیرجند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس تعهد زناشویی و پرسشنامه ارزش های فرهنگی محقق ساخته برای ارزیابی میزان تعهد و ارزش های فرهنگی آنان اجرا شد. با استفاده از روش های آماری میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون داده های این پژوهش تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین تعهد زناشویی و ارزش های فرهنگی زوجین رابطه معناداری وجود دارد (001/0>P). به طور کلی، نتایج این پژوهش بیانگر این است که اعتقاد و التزام زوجین به باور ها و ارزش های خاص ایرانی- اسلامی در حوزه خانواده و ازدواج می تواند نقش مهمی در حفظ و تداوم میزان پایبندی و وفاداری آنان نسبت به همسر و ازدواجشان ایفا نماید. همچنین باور به ارزش ها موجب کاهش احتمال بروز آسیب های خانوادگی و اجتماعی شایع در جامعه امروز از جمله خیانت (عهد شکنی) و طلاق می شود.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، ارزش های فرهنگی (ایرانی، اسلامی)، زوجین
  • نقش و جایگاه پدافند غیرعامل در زنجیره تامین مناطق کویری
    محمدرضا سرمد صفحه 15
    در این مقاله سعی شده است به مباحث جدید پدافند غیرعامل به عنوان اساسی ترین اصل پایداری در مقابل دشمن با استفاده از زنجیره تامین، به عنوان یک زیرساخت مهم اشاره شود. می دانیم که پدافند به مجموعه اقداماتی گفته می شود که بدون به کارگیری سلاح از نیرو و امکانات بتوان خود را در مقابل تهدیدات دشمن پایدار نگاه داشت تا به هنگام نیاز بر علیه او استفاده کرد. در این بین یکی از مهم ترین چرخه های اجرای این ماموریت مهم، زنجیره تامین است، به عبارت دیگر رساندن امکانات و تجهیزات به نیروها در بهترین زمان و کمترین هزینه با توجه به شرایط و اقلیم منطقه.
    در این مقاله ضمن بررسی شرایط سرزمینی ایران، زنجیره تامین و ساختار آن، مطالبی نیز در مبحث پدافند ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، زنجیره تامین، پدافند عامل، بقا
  • راه کارهای عملی جذب و نگهداشت نیروی انسانی در راستای افزایش بهره وری سازمانی
    علیرضا کامران نژاد، سید حسین حسینی، نعمت الله نظری، محمدرضا محترم صفحه 37
    مدیریت منابع انسانی به عنوان عامل انسجام افقی سازمان از سویی به مثابه یک استراتژی موثر قابل پیگیری است و از سویی دیگر نیز به عنوان شرط موفقیت استراتژی های دیگر نیز مطرح است. منابع انسانی به عنوان یک منبع و سرمایه انسانی موجود و واجد سرمایه های چهارگانه فیزیکی، فکری، اجتماعی و عاطفی است که مدیریت منابع انسانی می تواند در فرایندی مدیریت شونده انباشت این سرمایه ها و به کارگیری آن ها را میسر سازد. در این تحقیق، نقش و اهمیت نیروی انسانی در سازمان ها، مبانی تئوریک و جنبه های معمولی و متداول نگهداری منابع انسانی، بهداشت و ایمنی، بیمه و بازنشستگی و خدمات رفاهی مورد بررسی قرار گرفت. از آن جا که اقدامات نگهداری، مکمل سایر اقدامات و فرآیندهای نظام مدیریت منابع انسانی است لذا اثرات رضایت و عدم رضایت نیروی کار در نگهداشت نیروی انسانی بررسی و پیشنهادات کاربردی نیز در این خصوص ارائه گردید. نتایج نشان داد حتی اگر عملیات کارمندیابی، انتخاب، انتصاب، آموزش و سایر اقدامات پرسنلی به نحو بایسته انجام شود، بدون توجه کافی به امر نگهداری، نتایج حاصل از اعمال مدیریت چندان چشم گیر نخواهد بود. لذا با رویکردی مدیریتی به مسئله جذب و نگهداشت نیروی انسانی در سطح سازمان نگریسته شده است. مباحث منابع انسانی به سبب عطف به واقعیت انسانی و همچنین روابط حیطه حضور انسانی از پیچیدگی ها و ظرافت های فوق العاده ای برخوردار است که تعدد مفاهیم مرتبط با این حوزه، خود تصدیقی بر این مدعا است. مدیریت منابع انسانی با موضوعات جذب، نگهداشت و ارتقاء با مفاهیم گسترده ای همچون آموزش، فرهنگ سازمانی، انگیزش، تلقی های کاری، اخلاق کاری، اعتماد و غیره سر و کار دارد.
    کلیدواژگان: جذب و نگهداشت، نیروی انسانی، سازمان، مدیریت
  • پیشگیری از جرم در آموزه های اسلامی: با نگرش بر پیشگیری از استعمال مواد مخدر
    سید حمیدرضوی صفحه 49
    بی تردید اعمال سیاست جنایی مبتنی بر رویکردهای پیشگیرانه جرم شناسی در مبارزه با بزهکاری، یکی از دستاوردهای جرم شناسی است که امروزه در اغلب نظام های کیفری، مورد توجه قانون گذاران قرار گرفته است. در کشور ما نیز در بند پنجم از اصل 156 قانون اساسی اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم، به عنوان یکی از وظایف عمده قوه قضائیه پیش بینی شده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط و همبستگی جرم شناسی با آموزه های اسلامی است. در این پژوهش سعی شده است مهم ترین آموزه های پیشگیرانه یا مدل های پیشگیری از وقوع جرم در نظام اسلامی شامل نقش جهان بینی اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر و نقش اخلاقیات اسلامی در پیشگیری از جرم به گونه ای تحلیل شود که شایستگی پژوهشی در دانش جرم شناسی را داشته باشد. بدین منظور، راهکارهایی نیز برای تحقق این مهم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، آموزه های اسلامی، رویکردهای جرم شناختی، جهان بینی اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر، اخلاق اسلامی
  • تجزیه و تحلیل جرم نظامی و تفاوت آن با جرم عمومی
    حسین اسدالهی صفحه 63
    در تمام کشورها برای رسیدگی به جرایم نظامی محاکمه خاصی در نظر گرفته شده، در کشور ما نیز برابر اصل 172 قانون اساسی سازمان قضایی نیروهای مسلح برای رسیدگی به جرایم نظامی تشکیل شده است و دلیل بر این نمی باشد که به تمام جرایم ارتکابی نظامیان رسیدگی نماید. همان طوری که در ذیل اصل اشاره گردیده، رسیدگی به جرایم عمومی و جرایم در مقام ضابط بودن در دادگاه عمومی رسیدگی می گردد. از سوی دیگر بعضی از جرایم به دلیل صلاحیت اضافی محکمه نظامی در آن رسیدگی و این مستوجب آن نمی گردد که ما این گونه جرایم را جرم نظامی محسوب نمائیم و هویت این جرایم با رسیدگی به آن ها در سازمان قضایی نیروهای مسلح تغییر پیدا نمی کند. بحث صلاحیت دادگاه ها در رسیدگی به جرایم نیز که یکی از فواید تفکیک جرایم نظامی از جرایم عمومی می باشد به دلایل واهی نباید در آن اخلال ایجاد گردد و جرایم مختلف باید در دادگاه های صالح رسیدگی گردد.
    کلیدواژگان: نظامی، سازمان قضایی نیروهای مسلح، تخلف، دادگاه، صلاحیت، جرم
  • نقش زیر ساخت های حمل و نقل و نیروهای انتظامی- امنیتی در توسعه پایدار مناطق کویری
    حسین قاسمی، علیرضا کامران نژاد، غلامرضا هادربادی صفحه 79
    از مهمترین عوامل توسعه پایدار وجود زیر ساخت های حمل و نقل و در پی آن تامین امنیت آن می باشد. استان خراسان جنوبی با توجه به وجود مراکز تولیدی و صنعتی بزرگ، موقعیت استراتژیک (وجود مرز مشترک با افغانستان و چهار بازارچه مرزی) در شرق کشور از پتانسیل بالایی در توسعه صنعت و صادرات برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و نرم افزار Arc GIS توزیع مکانی مراکز مهم صنعتی استان خراسان جنوبی، بازارچه های مشترک مرزی و خطوط حمل و نقل این مراکز به بازارهای هدف تعیین و ترسیم گردید. همچنین نقش نیروی انتظامی در تامین امنیت خطوط مواصلاتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تامین امنیت در بستر مناسب زیرساخت های حمل ونقل رابطه مستقیم با توسعه پایدار دارد. سوای بحث تقدم و تاخر توسعه و امنیت بر یکدیگر، عدم ایجاد مراکز صنعتی و تولیدی در مناطق کویری و مرزی به دلیل ضریب امنیتی پایین و تجاوزات احتمالی تصوری اشتباه می باشد. با توسعه همه جانبه مناطق کویری و مرزی و مدیریت مناسب آن از طریق توانمند سازی جوامع محلی، حمایت جوامع عشایری، واگذاری کارگاه و مراکز تولیدی به بومیان منطقه و حتی مرزداران و... امنیت منطقه برقرار خواهد شد، چرا که جوامع محلی، بومیان و مرزنشینان علاوه بر حفظ شرف و غیرت ملی خود، از مهمترین منبع درآمد مالی خود با تمام وجود پاسداری خواهند نمود. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد سیستم اطلاعات جغرافیایی از قابلیت بالایی در آنالیز مکانی مراکز صنعتی و خطوط حمل و نقل برخوردار است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، امنیت، حمل و نقل، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، خراسان جنوبی